'In the Wind - Sensing the Location Now' yhteisnäyttely 20.5.-13.6.2021 

19.05.2021

Tervetuloa!

Kuva-, ympäristö- ja esitystaiteen tekijöiden yhteisnäyttely taiteesta, aktivismista ja taiteellisesta tutkimuksesta.

Kolmeviikkoinen tapahtuma sisältää näyttelyn, esityksiä ja keskustelutilaisuuksia. Näyttely on osa Mari Martinin ja Marjatta Ojan taiteellisen tutkimuksen postdoc-hankkeita Taideyliopistossa sekä Art Fair Suomi -nykytaidefestivaalia.
Näyttely on avoinna ke-la 12-18, su 12-17, ma-ti suljettu.

Yhteisnäyttelyn teokset

  • Breath of the Land, Marjatta Ojan paikallinen tilanneveistos
  • Cities on the Move, Riikka Kevon piirustus-haastattelu-projekti
  • In the Wind, Leena ja Oula A. Valkeapään multimediateos (kesto n. 6 min.)
  • On the Streets, Mari Martinin opastetut yksityis- ja yhteiskävelyt

Tarkemmat kellonajat, täydennykset ja poikkeamat ilmoitetaan Facebookissa.

Keskustelutilaisuudet

Lauantaina 29.5.

Keskustelutilaisuus muuttamisesta ja muutoksesta, vieraana Myymälä2-osuuskunnan osakkaat kuvataiteilija Egle Oddo & säveltäjä-tutkija-taiteilija Timo Tuhkanen ja kulttuurituottaja & uuden musiikin radiotoimittaja Liisa Nassir Tolonen. On-line Tukholma: Liisa Nassir Tolonen soittaa valitsemaansa paikallista musiikkia. Keskustelun kieli on englanti.

Perjantaina 11.6.

Taiteellisen tutkimuksen seminaarissa keskustellaan In the Wind -Sensing the Location Now näyttely-tapahtumasta sekä yleisesti uusista taiteen tekemisen muodoista, vieraana Taideyliopiston vararehtori ja kuvataiteilija Jaana Erkkilä-Hill.

Tervetuloa piirrettäväksi

Osallistu taiteilija Riikka Kevon Cities On the Move -teokseen mallina ja haastateltavana. Osallistumisen kesto vaihtelee 15 minuutista tuntiin. Jos sinulla on kiire, voi Kevo ottaa sinusta valokuvan tai videota ja piirtää kuvasi rauhassa kotonaan. Pääset samalla mukaan ja osaksi In the Wind - Sensing the Location Now -näyttelykokonaisuutta. Osallistuminen toteutetaan pandemiatilanteen salliessa ja yksi ihminen kerrallaan.

Piirtämisaikataulu

Pe-la 21-22.5. kello 13-16 (kieli: suomi, englanti, ruotsi)

To-pe 27-28.5. kello 13-16 (kieli: suomi, englanti, ruotsi)

To 10.6. kello 13-15 (kieli: suomi, englanti, ruotsi)

Ilmoittautuminen piirrettäväksi

Ilmoittaudu haastateltavaksi ja piirrettäväksi mielellään etukäteen sähköpostitse: kevoriikka@gmail.com. Voimme jutella teoksesta ja yksityiskohdista samalla.

Osallistu kaupunkikävelylle

Osallistu kaupunkikävelylle osana On the Streets -teosta. Kävely kestää tunnista kahteen.

Ilmoittautumiset sähköpostilla: mari.martin@uniarts.fi. Ilmoittautumisen yhteydessä saat osallistumisohjeen sekä tiedot osallistumiseen liittyvistä tutkimus- ja tietosuojanäkökohdista.

Yhteiskävelyt

Maksimissaan viisi osallistujaa (pandemiatilanteen salliessa):

Ke 26.5. klo 16.00 (kieli: suomi)

Ke 2.6. klo 16.00 (kieli: englanti)

Yksityiskävelyt

Kävelyt toteutetaan ajalla 20.5.-13.6. Tarkka ajankohta sovitaan erikseen, kieli on suomi tai englanti.

Yhteisnäyttelyn taiteilijat

Riikka Kevo

Riikka Kevo on kuvataiteilija, mutta on elänyt myös talousmaantieteen, vihreän ideologian, kulttuuristen siirtymien ja ilmastonmuutoksen parissa useassa eri maassa. Kevon työskentelymuotoihin kuuluvat ryhmätyöskentely, tutkimus, sekä näyttelyiden ja tapahtumien organisointi. Taiteellinen ilmaisu tapahtuu piirtäen, maalaten, kuvaamalla ja installaatioin, usein sarjallisesti.

Kevo järjesti Turun Messukeskukselle 1700 neliön BLOMart-taidenäyttelyn vuonna 2012. Hän on opiskellut kulttuurialan projektinjohtamista Tukholman yliopistolla sekä työskennellyt mm. Tukholman Supermarket-taidefestivaaleilla. Vuonna 2020 hän toimi tuottajana Stockfors Art Festival -taidenäyttelyssä (taiteellinen johto ja kuratointi Aarno Rankka ja Jyrki Riekki).

Cities On the Move nostaa esiin globaalisti nousevien merenpintojen merkitystä urbaanin suunnittelun ja siirtyvien kaupunkien taustalta, tuoden kokonaisuuteen mukaan myös ne kaupunkiensa mukana muuttavat sadat miljoonat ihmiset.

Mari Martin

Mari Martin on esitystaiteilija, teatteritaiteen tohtori (TaiY 2014) ja vieraileva tutkija Taideyliopiston CfARissa (Centre for Artistic Research). Martinilla on meneillään taiteellisen tutkimuksen post doc -hanke Taiteellista dialogia kaupunkiympäristössä (2014-2021), jossa hän on työskennellyt yhteistyössä eri alojen taiteilijoiden ja taiteilija-tutkijoiden kanssa. Hankkeen aiempia osaprojekteja ovat olleet: 1) Vuosaaren Mustankivenpuistoon kytkeytyvä työskentely (2014-2016) ja 2) Ajauksia-taiteilijaryhmän jäsenyys (2018-) ja osallistuminen Research Pavilion #3 -projektiin. On the Streets osana In The Wind - Sensing the Location Now -näyttelyä on meneillään olevan post doc- tutkimuksen viimeinen osahanke. Siinä Martin tutkii, miten kaupunkiympäristöstä tulee ihmiselle taiteellisen dialogin osapuoli ja miten se muuttaa ihmistä.

Marjatta Oja

Marjatta Oja on kuvataiteilija ja kuvataiteen tohtori (TaiY 2011). Oja on toiminut yhteistyössä (organisointi ja kuratointi) taidetapahtumissa Aurinkogeneraattori 2013 Porvoossa ja Local Energy 2017 Helsingissä, joissa taiteilijat, muotoilijat ja tutkijat ovat esittäneet ekologisesti kriittisiä teoksia ja ajatuksia yleisölle. Uusin yhteistyö on Coast Guard Girrls -projekti joka on kehitetty Manifesta13 2020 varten yhdessä Riikka Kevon kanssa. Projektin aiheet sisältävät aktivismia erilaisten ilmiöiden alueilla kuten meren pinnan nousu, ihmisten maiden välinen liikkuminen, uudet kommunikointi tavat ja syvä paikallinen sekä henkilökohtainen tieto.

Lisäksi hänen post doc tutkimuksensa on affilioitunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiaan Helsingissä. Tutkimushanke Taiteilija-aktivisti post-fossilisessa murroksessa (2018-) käsittelee taiteilijan vaikutusmahdollisuuksia. Uusin vertaisarvioitu artikkeli Pienenergia, arkisto ja uusi aktivismi julkaistiin 8.3.2021.

Leena ja Oula A. Valkeapää

Leena ja Oula A. Valkeapää asuvat ja työskentelevät Oula A.:n kotiseudulla Käsivarren tuntureilla. Heidän elämänpiirissään jatkuu Oulan suvun porosaamelainen kulttuuriperintö.

Leena Valkeapää on työskennellyt ennen Turusta pohjoiseen muuttamista lähinnä ympäristötaiteilijana. Taiteen tohtorin väitöskirjassaan Luonnossa, vuoropuhelua Nils-Aslak Valkeapään tuotannon kanssa (2011) Leena Valkeapää aloitti taiteellisen yhteistyön puolisonsa Oula A.:n kanssa.

Leena Valkeapää työskentelee vuoden 2021 Taiken monitaide työskentelyapurahalla ja toimii tutkijana Koneen Säätiön rahoittamassa Jussi T. Erosen johtamassa tutkimushankkeessa (Past Present Sustainability) sekä mentorina Suomen biotaiteen seuran ylläpitämässä Ars Bioarctica residenssissä Kilpisjärven biologisella tutkimusasemalla.